Afectiuni care pot beneficia de recuperarea medicala:
1. La nivelul bratului
a. Tenosinovita bicipitala – apare in cazul raselor mari cu o dezvoltare graduala a afectiunii: in fazele initiale apare schiopatura dupa efort ca mai apoi schiopatura sa devina persistenta. Se denota durere la palpare si disconfort la flexia umarului cu cotul in extensie.
b. Contractura muschiului infraspinat – are cauze necunoscute dar afectiunea este des intalnita la cainii de vanatoare; este o combinatie intre leziuni ale masei musculare si a tendonului (tenomiozita).
2. La nivelul umarului
a. Osteocondrita disecanta – este un defect local de mineralizare a suprafetei epifizare proximale a humerusului. Cel mai intalnit loc este capul humeral cu o prevalenta mai mare la masculi decat la femele, si la rasele ciobanesc de Berna, border collie, boxer, bullmastiff, dog german, pointer, golden retriever, mastiff, rottweiler, saint bernard. Cauzele sunt genetice dar si cresterea prea rapida, excesul energetic si de calciu din alimentatie, traumatismele
3. La nivelul cotului
a. Fragmentarea procesului coronoid – afectiune congenitala asociata des cu osteocondroza sau cresterea asincrona a radiusului si ulnei
b. Nonuniunea procesului anconat – procesul anconat are un nucleu separat de osificare si se uneste cu treimea proximala a ulnei la varsta de 5-6 luni. Spre deosebire de oameni este foarte bine dezvoltat fiindca reprezinta zona de insertie a tendonului muschiului triceps generand stabilitate intregului membru anterior.
c. Cresterea asincrona a radiusului si ulnei – genereaza incongruenta si malaliniere la nivelul articulatiei cotului
d. Osteocondrosis disecans
e. Fracturi condilare si epicondilare
4. La nivelul antebratului
a. Leziuni ale nervului radial – consecutiv fracturilor humerale sau a leziunilor plexului brahial; apare schiopatura permanenta cu mentinerea in suspensie a membrului afectat.
5. La nivel carpian
a. Hiperextensia articulatiei carpiene – ca urmare a rupturii partiale sau totale a ligamentului palmar carpian.
6. La nivelul soldului
a. Displazia de sold – laxitatea articulatiei genereaza instabilitate, eroziuni ale cartilajelor, remodelari ale capsulei femurale si a cavitatii acetabulare, alterari ale masei musculare pelvine, durere, sinovita.
i. Obiectivele recuperarii medicale sunt:
1. Managementul stilului de viata
2. Reducerea gradului de obezitate
3. Evitarea deplasarii pe suprafete alunecoase si a sariturilor
4. Reducerea excesului caloric si a calciului ingerat
5. Modificarea tipului de exercitii fizice
6. Educarea proprietarului
b. Proteza totala de sold
c. Rezectia de cap si gat femural
7. La nivelul genunchiului
a. Ruptura de ligament incrucisat – ruptura de ligament incrucisat anterior este una dintre principalele cauze ale schiopaturilor pe membrele posterioare. Functia ligamentului anterior este de a preveni glisarea exagerata in plan cranial a tibiei fata de femur, rotatia interioara a tibiei si hiperextensia genunchiului.
b. Luxatia de rotula – alinierea defectuoasa a rotulei fata de trocleea femurala. Are o componenta genetica si de dezvoltare dar apare si consecutiv traumatismelor. Este mai comuna luxatia mediala decat cea in plan lateral.
8. Leziuni neurologice
a. Hernia de disc – comuna raselor condrodistrofice (Teckelul are o incidenta de 19%, pechinez, beagle). 80% din herniile de disc sunt localizate intre T11 si L3.
b. Instabilitatea lombosacrala – intalnita in special la rasele de lucru si la cainii care concureaza in probele de agilitate. Afectiunea genereaza durere in zona lombara si refuzul de a sari peste obstacole.
c. Sindromul Wobbler – malformatia sau instabilitatea articulatiilor spinale, cel mai intalnit la nivel cervical C5, C6, C7. La dogii germani apar consecutiv malformatiilor osoase; la pinscher apare o hipertrofie a tesuturilor moi sau leziuni ale discurilor intervertebrale rezultand compresiune pe maduva spinarii, durere si semne neurologice. Exista si o componenta ereditara la anumiti indivizi.
d. Leziuni ale nervilor periferici
e. Mielopatia degenerativa se manifesta ca o slabiciune progresiva, lenta, neinsotita de durere la nivelul membrelor posterioare si a regiunii lombosacrale. Are un caracter progresiv pe durata a 5-6 luni manifestandu-se prin atrofie musculara, reflexe reduse, ataxie. Se intalneste de regula dupa 5 ani si este comuna anumitor rase (Ciobanesc german).
f. Embolia fibrocartilaginoasa – poate aparea la orice nivel al maduvei spinarii, cel mai intalnit in zona toraco-lombara. Poate genera semne uni/bilaterale, are un debut brusc, brutal (in 12 ore) cu 50% sanse de remitere spontana dupa prima saptamana.
g. Discospondilita – inflamatia corpilor vertebrali si a discurilor intervertebrale asociate; este comuna raselor mici. Agentul patogen cel mai des intalnit este Staph. aureus. Se manifesta prin durere severa, parapareza si ataxie progresiva
9. Leziuni traumatice
a. Fracturi ale oaselor lungi si fracturi articulare
b. Fracturi metafizare
c. Rupturi ale ligamentelor genunchiului (incrucisate, colaterale) si de menisc
d. Subluxatia mediala a umarului